Nar meyvesi birçok kültürde olduğu gibi Türk kültüründe de bolluk ve bereketi simgeliyor. Türkiye'nin çoğunlukla güney bölgelerinde ve Akdeniz iklimine sahip ülkelerde yetişen nar meyvesi, lezzetinin yanında içerdiği yüksek antioksidan ve çeşitli vitaminler sebebiyle sağlık için faydalı besinler arasında bulunuyor.
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?
Bu eşsiz lezzetten sadece mevsiminde değil yıl boyu faydalanmak isteyenler için nar, farklı şekillerde yıl boyu tüketilmeye uygun hale geliyor. Narın meyve olarak tüketimi kadar popüler olan diğer bir formu olan nar ekşisinin ise yapımı meşakkatli oluyor . Nar ekşisi narın sıkılmasıyla elde edilen suyun buharlaştırılarak nar suyunun içinde bulunan şekerin karamelize olmasıyla elde edilen tatlı-ekşi bir sos türü. Ortalama olarak 5 kilo nardan 300 gram kadar nar ekşisi elde ediliyor.
Nar Ekşisi Nasıl Saklanır?
Bu kıymetli sosu uygun şekilde saklamak, ziyan olmasını engellemek açısından büyük önem taşıyor. Yoğun kıvama sahip nar ekşisini serin ve loş ortamda cam, toprak veya sert plastikler içerisinde saklayabilirsiniz. Direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gereken sos tazeliğini yitirdirdikçe koyulaşacağı için buzdolabında saklamak kıvamının daha da koyulmasına ve akışkanlığına kaybetmesine neden olabiliyor.
Nar Ekşisi Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Nar ekşisi birçok ülkenin mutfağını süslese de Türk mutfağının olmazsa olmazları arasındadır. Salata soslarının demirbaşı haline gelen nar ekşisinin kullanım alanı bununla sınırlı kalmıyor. Nar ekşisi çeşitli et ve tavuk ürünlerini marine ederken kullanıldığında da yemeklerinize güzel bir aroma katıyor. Genelde kısır, mercimek köftesi, lahana sarma, çiğköfte gibi yemekler ile tercih edilen nar ekşisini yapacağınız dolma harçlarına lezzet katması için de kullanabilirsiniz. Yemeye doyamayanlar nar ekşisini uygun miktarda su ve dilediği miktarda şeker ile karıştırarak ferahlatıcı ve lezzetli bir içecek elde edebiliyor.