Hatay' Tanıyalım
Hatay Yöresel Ürünleri denildiğinde akla gelen en önemli şeylerin başında şüphesiz yemekleri gelmektedir. Hatay yemekleri doğal ürünlerden ve Hatay’a özgü tariflerle yapıldığından, her birinin eşsiz bir lezzeti vardır.
Hatay Yöresel Ürünleri denildiğinde akla gelen en önemli şeylerin başında şüphesiz yemekleri gelmektedir. Hatay yemekleri doğal ürünlerden ve Hatay’a özgü tariflerle yapıldığından, her birinin eşsiz bir lezzeti vardır. Hatta çok zengin mutfağıyla Hatay’ın UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri adaylığı kabul edilmiştir.
Hatay İlini Tanıyalım
Hatay Türkiye’nin en güneyinde yer alan şehirdir. Yaklaşık nüfusu 1.5 milyondur. Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı olmak üzere toplam 15 ilçesi bulunmaktadır. Hatay’ın bitki örtüsü maki ve ormanlardır. Akdeniz iklimine yaşanan şehrimizdir. Geçim kaynağı sanayi, tarım ve limandır. Çoğu zaman Hatay ve Antakya birbirine karıştırılır. Fakat aslında Antakya, Hatay’ın bir ilçesidir.
Hatay’ın Neleri Meşhurdur?
Hatay’ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, Sıhılmahsi Libye sayılabilir. Birbirinden özel lezzetler tabi ki bunlarla sınırlı değildir.
Hatay’ın Yöresel Yemekleri Nelerdir ?
Hatay mutfağının kendisine has bir lezzeti vardır. Her yemek büyük bir özen, keyif ve ustalıkla yapılır. Hatay usulü kabak tatlısı, Biberli ekmek, Şıhilmahşi, Hatay usulü kuru fasulye, Kaytaz böreği, Mualla, Ekmek köftesi, Aşür yemeği, Antakya külçesi, Kömbesi, Hatay usulü İskender, Ekşili Antakya Kebabı, Elmalı Köfte, Antakya Usulü İçli Köfte, Mütebbel, Şeyh Mualla, Hatay arap kebabı Patlıcan Tatlısı, Hettüş (Semizotu Salatası), Kimyon Kebabı, Ispanak Kökü Boranisi, Kabak Boranisi, Antakya Usulü Kuzu Ciğerli Cartlak Kebabı, Sefer Kitelli ve buna benze bir çok lezzet mevcuttur. Burada saydıklarımız kadar, sayamadıklarımız da var. Hatay’ın meşhur yemeklerini yazmaya kalksak, sayfalar dolusu yazılabilir. Detaylı tarifleri internette kolaylıkla bulabilirsiniz.
Hatay’dan Ne Alınır ?
Eğer yolunuz Hatay’a düşerse ve sevdiklerinize hediyelik bir şeyler almak isterseniz, sizler için Hatay’ı ayağınıza getiren bir internet sitesi var artık. Hatay yöresel lezzetlerini Hatay’dan almak istiyorsanız, bu siteyi ziyaret edebilirsiniz. Yöresel ürünleri ev yapımı ürünleri sitemizden alabilirsiniz. Bu arada Hatay’ın müthiş baharat lezzetlerini de es geçmeyelim. Mutfakların olmazsa olmazı baharatları Hatay’dan getirtmeniz, sofralarınıza tat katacaktır. Hatay’ın meşhur baharatlarından bazıları; Acı çehre tohumu, Hibisküs, Kakule, Keçi boyunuzu tozu, Dağ kekiği, kekik, Öğütülmüş keten tohumu, Kimyon, Kömbe baharatı, Küflü çökelek sürk baharatı, Kuru hannap, Kuş üzümü, Muskat, Rezene, Çörek otu yağı, Sumak, Tane mahlep, Toz kişniş, Yenibahar, Zerdeçal. Çakşır lezzeti ve faydalarıyla gerçekten önemlidir.
Yeşil zeytinin çekirdeğinden ve yapraklarından ayrılıp, çekiç yada benzer bir taşla ezilmesiyle kırma zeytin elde edilir. Sabah kahvaltılarına müthiş bir lezzet veren bu zeytin türünü mutlaka denemelisiniz. Yine bir başka zeytin türü olan Halhalı zeytin de, Hatay’a özgü zeytin türlerinden biridir. Antakya biberi ve bu biberden yapılan biber salçası, Hatay yöresel yemeklerine ayrı bir tat katar.
Hatay, bulunduğu konum ve iklim itibariyle, tarım ürünleri konusunda oldukça zengindir. Bunun etkileri tabiî ki Hatay sofralarına yansımaktadır. Yemeklerden sonra içilen kahvenin de yeri ayrıdır. Yeşil kahve yada Menengiç kahvesi, dostlarınıza yapacağınız sohbete güzellikler katacaktır.