Karabiber (Piper nigrum) Nedir:
Karabiber, çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin 4 – 6 mm çaplı, küre şekilli, buruşuk yüzeyli, unsu ve siyahımsı meyvelerdir.
Karabiber, çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin 4 – 6 mm çaplı, küre şekilli, buruşuk yüzeyli, unsu ve siyahımsı meyvelerdir. Öğütülmemiş meyveye “tane biber” denir. Karabiber bu meyvelerin kurutulup, baharat şeklinde kullanılması amacıyla elde edilen toz şeklidir. Karabiberin hafif aromatik, nüfuz edici ve tipik kokusu uçucu yağdan, acımsı ve yakıcı lezzeti piperinden kaynaklanır.
15.yüzyılda baharat kelimesi, “nakit para” anlamında kullanılırken; en uçuk fiyatların biçildiği baharat karabiber olmuş; bu kara taneler, sarrafların hassas tartılarından geçip neredeyse yoksul bir ailenin yıllık gelirince satılan en gözde baharat olarak alıcısını bulmuştur. Bir prestij göstergesi olarak varlıklı aileler karabiberi sofralarından eksik etmezken, halk zenginliği ifade etmek için “karabiber çuvalı” sıfatını kullanmaya başlamıştır. Birkaç avucu köle satın almaya yeten, vergi ve kiralar ödenirken para yerine geçen karabiber, Büyük İskender’in Hint seferi sayesinde Avrupalıların tanıştığı ilk baharat olmuş, “baharatların kralı” olarak isimlendirilmiş, popülerliği Viyana’da kendi borsasını oluşturmasını sağlamıştır.
Karabiber Üretim Yerleri:
Vatanı Hindistan’dır. Brezilya, Endonezya, Malezya, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Birmanya, Kamboçya, Madagaskar, Vietnam, Komor Adaları’nda tarımı yapılır. Asya’dan Avrupa’ya ticareti yapılan ilk maldır.
Karabiberin, Salvak, Malabar ve Beyazbiber olmak üzere üç çeşidi var. Bunlardan Salavak, biraz çekildiği zaman esmer, Malabar açık gri ve Beyaz Karabiber ise beyazımsı renkte olmaktadır. Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemeğe bütün olarak veya dövülmüş toz durumunda koymak mümkündür. Bu tırmanıcı bitkinin iyice olgunlaşmamış meyvelerinin, güneşte veya çok hafif bir ateşte kurutulmasıyla elde edilir.
Karabiber’in Faydaları:
Mide ve pankreasın salgısını artırır, hazmı kolaylaştırır, şekeri düşürür. Bağırsaklarda kokuşmayı ve gazı önler. Kansızlığı giderir. İştah açıcıdır. Enerji verir, sinirleri kuvvetlendirir. Dışardan masaj yapmak suretiyle ağrılı kaslara faydalıdır.
Bileşimi: Nişasta, uçucu yağ ve acı tadı veren piperin taşımaktadır.